Programul concertului Jose Carreras la Timişoara
News - News


Serenade napoletane.

Tango argentinian.

Romeo şi Julieta.

Imn catalan al iubirii.

Toate acestea reprezintă doar o parte din multitudinea de cântece pe care tenorul Jose Carreras le dedică timişorenilor.

Jose Carreras, cel mai tânăr dintre Cei Trei Tenori, va concerta la Timişoara alături de sopranele Sabina Puertolas şi Alexandra Coman, iar dirijorul orchestrei va fi nepotul său, unul dintre cei mai reputaţi dirijori David Gimenez Carreras.

Programul concertului eveniment de la Timişoara cuprinde arii din cunoscutele opere, de la cea mai frumoasă parte din Romeo şi Julieta, opera lui Charles Gounod, după un libret al francezului Jules Barbie, la Musica Proibita (Muzica Interzisă), cea mai cunoscută arie a lui Stanislao Gastaldon, şi cea care l-a aşezat printre valorile culturii italiene, până la melodrama Linda di Chamounix, de Gaetano Donizetti.

Programul cuprinde şi piese din repertoriul internaţional de muzică uşoară şi populară, precum cântece napoletane şi tangourile celui mai celebru argentinian Carlos Gardel.

Şi pentru că este catalan, Jose Carreras va oferi melomanilor timişoreni un imn al iubirii, compus de Josep Ribas, unul dintre cei mai lirici compozitori catalani.

Partea a doua reprezintă punctul culminant al concertului.

Şi în prima parte, şi în a doua, cele două invitate ale maestrului, sopranele Sabina Puértolas şi Alexandra Coman, vor încânta spectatorii cu compoziţii semnate de Antonín Dvořák, Gaetano Donizetti, Charles Gouno, Gerónimo Jiménez şi alţi renumiţi compozitori.

În secunda parte, unul din cei mai mari tenori ai lumii, Jose Carreras, va avea şi câteva dueturi cu sopranele. Mai întâi cu românca Alexandra Coman, iar apoi cu spaniola Sabina Puertolas.

Artiştii internaţionali şi orchestra Filarmonicii Banatul vor fi dirijaţi de bagheta lui David Giménez, nepotul tenorului Jose Carreras.

Sopranele Sabina Puértolas şi Alexandra Coman sunt unele dintre favoritele tenorului Jose Carreras. Succesele înregistrate pe marile scene în compania celor două doamne reprezintă principalul argument.

Sabina Puértolas

sabina_purtolas.jpg

S-a născut în Zaragoza, Spania, dar a obţinut diploma la Conservatorul de muzică “Pablo Sarasate” din Pamplona, studiind în paralel cu Victoria de los Ángeles, Miguel Zanetti şi Dafne Evangelatos. Dintr-o activitate profesională impresionantă menţionăm doar câteva merite, relevante:

- deţinătoarea unei burse Montserrat Caballé şi a altei burse guvernamentale pentru a se perfecţiona în Italia, 4 ani, cu Carlo Bergonzi, la Academia Chiggiana din Siena şi la Academia Verdiana din Busseto.

- Laureată a zeci de concursuri internaţionale printre care se numără şi “Operalia”, concursul tenorului Placido Domingo.

- a urcat pe marile scene din lume, precum Teatrul Scala din Milano, Teatrului Liceu din Barcelona, Opera Naţională din Washington, alături de mari nume ca Placido Domingo, Jose Carreras, Franco Farina şi soprana Ana Maria Sanchez la Las Palmas de Gran Canaria.

- A avut roluri importante în “Nunta lui Figaro”, “Don Giovanni“, “Rigoletto”, “Traviata”, “Bărbierul din Sevilia” etc.

- Timişorenii au avut ocazia să o vadă pe soprana Sabina Puertolas pe scena Operei Române din Timişoara, anul trecut într-un concert extraordinar de muzică spaniolă, din Festivalul Timişoara Muzicală.


Alexandra Coman

alexandra_coman.jpg

Până la vârsta de 30 ani, românca Alexandra Coman se poate mândri cu succese greu de egalat.

Elevă a marelui Luciano Pavarotti, Alexandra a urcat pe scenă în mai multe ocazii alături de Placido Domingo şi Jose Carreras.

A studiat la Bucureşti şi Viena, dar şi în Italia, sub îndrumarea lui Luciano Pavarotti.

Printre operele în care tânăra soprană a avut roluri de succes se numără, Turandot (G. Puccini), Tosca (G. Puccini), Carmen (G. Bizet), Carmina Burana (Carl Orff) etc.

Jose Carreras declara într-un interviu televizat că: „Alexandra Coman este un talent excepţional şi este o onoare pentru mine să împart aceeaşi scenă cu ea”


David GIMÉNEZ CARRERAS

david_gimnez_carreras.jpg

Născut în Barcelona, într-o familie în care strălucea numele unchiului său Jose Carreras, maestrul David Giménez Carreras a început studiul la Conservatorul Teatrului Liceo din Barcelona, pentru a se perfecţiona la Hochschule für Musik din Viena, iar mai târziu, alături de Colin Davis, la Royal Academy of Music.

După debutul cu Orchestra Simfonică din Hamburg din 1994, contractele l-au dus prin toată lumea, dirijiând solişti vocali şi intrumentişti de mare prestigiu în săli de concerte precum Royal Albert Hall din Londra, la Konzerthaus din Viena ori Carnegie Hall şi Avery Fisher Hall din New York. Astfel încât a ajuns în faţa celui mai important public din Europa, Asia şi SUA.

Într-un deceniu, David Giménez Carreras a dirijat mai mult de 200 de orchestre din întreaga lume, fiind unul dintre puţinii hispanici care a reuşit să urce în faţa Filarmonicii din Viena.

A lucrat cu orchestre simfonice de prestigiu din Zurich, Londra, Chicago, Paris, Orchestra Simfonică Royal Opera House din Covent Garden şi multe altele.

A dirijat printre multe opere în Staatsoper din Viena (Carmen şi Sly), Deutsche Oper din Berlín (Aida), Gran Teatre al Liceu din Barcelona (Sly), Opera Real de Madrid (La Bohème) şi în alte oraşe ca Las Palmas de Gran Canaria (Manon şi Văduvă veselă), Washington (Sly) şi Tokio (Samson şi Dalila şi Cavaleria rusticană).

Sub bagheta lui s-au desfăşurat concerte şi turnee ale marilor solişti ca Jose Carreras, Ainhoa Arteta, Roberto Alagna.

Este dirijor titular al Orchestrei Simfonice din Vallès şi dirijor invitat al Orchestrei Simfonice George Enescu din Bucureşti.

Românii l-au văzut prima dată în 1992, la Braşov. De atunci, nepotul marelui tenor a revenit constant, iar anul trecut a urcat pe scena Operei Naţionale Timişoara pentru a oferi publicului “O seară spaniolă”

Au mai rămas puţine zile pentru cumpărarea biletelor

Până la concertul eveniment de la Timişoara, din 20 iulie, de pe Ştrandul Tineretului au mai rămas doar câteva zile.

Mai sunt bilete la categoriile de 100 lei, 120 lei, 150 lei, 200 lei, şi doar câteva la distinsa categorie VIP, de 800 lei, care asigură şi loc la cina cu tenorul.

Biletele se pot cumpăra de la Infocentrul Turistic de pe Alba Iulia, din magazinele Germanos şi Carrefour Voiaj, ori online, de pe siteul www.eventim.ro.

Persoanele care nu se pot deplasa la niciun magazin din diferite motive şi nici nu reuşesc să-şi comande online pot cere sprijinul voluntarilor care le va înmâna biletul. Voluntarii îi vor aduce biletul la locul solicitat fără a percepe niciun comision. Pe voluntari îi puteţi chema fie scriidu-le la “contactul” de pe www.carreras.ro, fie la numărul de telefon scris pe fluturaşi ori în scrisorile distribuite.

Informaţii suplimentare se găsesc pe web-ul oficial al concertului, www.carreras.ro.

Concertul este organizat de Consiliul Local şi Primăria Timişoara, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely şi Asociaţia Culturală Arte Factum.

Sub patronajul primarului Municipiului Timişoara, domnul Gheorghe Ciuhandu

În parteneriat cu Filarmonica Banatul şi Casa de Cultură a Municipiului Timişoara

Sponsori: Compania Fornetti România, OTB Bank România, Compania Mol România.