News - News

Otilia Ploscariu, agenda.ro

concert carreras strandul tineretului_13

Patru bisuri pentru Jose Carreras


Concertul Carreras la Timisoara s-a incheiat. Maestrul a fost aplaudat la scena deschisa, fiind rechemat pentru patru bisuri. Celebrul tenor a primit cele mai inalte distinctii din partea Primariei Timisoara si din partea Ordinului Suveran Sfantul Ioan de Ierusalim - Cavaleri de Malta.

 

Un Slavonic Dance al orchestrei Filarmonicii Banatul a deschis concertul lui Jose Carreras de la strandul Tineretului. A urcat apoi pe scena  multasteptatul  tenor care a interpretat Marechiare, compozitie a lui Franceso Paolo Tosti. Pe rand in fata celor aproximativ 6000 de spectatori au urcat sopranele Sabina Puertolas si Alexandra Coman.

distinctii_07O scurta ceremonia a marcat debutul celei de a doua parti a concertului. Carreras a primit din partea primarului Gheorghe Ciuhandu o placheta de argint a orasului dupa care pe scena si in jurul scenei au aparut cavalerii din Ordinul de Malta. Imbracati in haine somptuoase, contele George Popper si sotia acestuia lady Anna Popper i-au inmanat Medalia pentru Glorie si o diploma inramata ca un omagiu adus carierei sale.

„Sa traiti inca 200 de ani pentru ca munca dumneavoastra este eterna” i-a spus tenorului unul dintre cavalerii maltezi. in partea a doua a venit si randul duetelor maestrului cu fiecare din cele doua soprane. in pasi de dans Alexandra Coman si Jose Carreras au interpretat Die Lustige Witwe „Lippen Schweigen” iar in compania Sabinei Puertolas El Duo de la Africana.  Pe langa aplauze si o vizibila admiratie, Alexandra Coman a primit si un buchet de flori de la logodnicul aesteia, senatorul de Timis Adrian Cioroianu.

La final, patru bisuri cerute de public i-au readus pe interpreti pe scena de la strandul Tineretului.

Carreras la Timisoara, pe scurt

concert carreras strandul tineretului_04

Maestrul Jose Carreras a cerut in mod expres sa nu fie fotografiat sau filmat in timpul spectacolului, chiar si fara blitz, astfel incat chiar si fotoreporterii au fost obligati sa renunte la aparatele de fotografiat. 30 de voluntari au avut sarcina de a se plimba printre randuri si a se asigura ca aceasta cerinta este respectata. La concert au venit cateva mii de persoane, iar dintre acestia nu puteau lipsi personalitatile urbei.

Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae, a venit impreuna cu PS Paisie Lugojanul si cu principele Radu de Hochenzollern. De la concert nu puteau reprezentantii Primariei Timisoara, in frunte cu Gheorghe Ciuhandu, mai ales ca Primaria Timisoara este unul dintre principalii sponsori ai evenimentului. Printre invitati si-au mai facut aparitia, senatorul Adrian Cioroianu, insotit de rectorul Universitatii Politehnica, Nicolae Robu, si prefectul Ovidiu Draganescu, impreuna cu logodnica Simona Bader.

carreras event_7

Maestrul Jose Carreras a sosit sambata la Timisoara, insotit de nepotul sau, dirijorul David Gimenez Carreras. In salonul VIP al aeroportului, a primit de la Corneliu Murgu, directorul Operei Nationale Timisoara un tablou cu trei ilustrate vechi ale Timisoarei, medalia de fondare a Operei Nationale Romane Timisoara, iar de la viceprimarul Adrian Orza un album cu Timisoara.

„E pentru prima oara cand sunt in orasul vostru. Ma astept sa-i multumesc pe oameni. Stiu ca asteptarile sunt mari si o sa incerc sa ma ridic la nivelul lor" a declarat in fata presei tenorul.

Intrebat de catre un jurnalist spaniol ce inseamna muzica pentru el, Carreras  a raspuns ca „Muzica e o parte importanta din viata si de fapt a tuturor.Cu atat mai mult pentru mine ca profesionist. Pentru mine muzica nu inseamna doar o profesie ci un mijloc de a ma exprima". Despre Timisoara maestrul marturisit ca s-a informat despre oras inainte de a ajunge.

„In urmatoarele zile voi avea posibilitatea sa cunosc orasul despre care am auzit ca este o adevarata comoara a Romaniei. Chestionat de catre presa despre programul pe care il are Carreras a zambit si a ocolit diplomat raspunsul „Am multe de facut. Am repetitii si incerc sa ma concentrez pentru spectacol".

Tot la aeroport, celebrul tenor si-a amintit cum, in urma cu multi ani, s-a intalnit la Napoli cu prietenul sau Corneliu Murgu si au luat masa impreuna la un restaurant. Chelnerul, auzind ca sunt tenori amandoi, le-a cantat cateva cantece in napoletana si, ceea ce au remarcat amandoi, nu canta deloc rau... pentru un chelner.

duminica repetitii_9De la aeroport coloana oficiala escortata de politisti comunitari a plecat spre hotelul Tresor, care a fost rezervat in exclusivitate pentru celebrul tenor si echipa sa. Inca inainte de a ajunge convoiul de masini in care se afla Carreras hotelul a fost impanzit de agentii de paza.

La hotel, Carreras s-a declarat incantat de locatie, de locul unde va avea oc concertul, de aparatura tehnica si chiar si de vremea frumoasa de afara.

La scurt timp, la hotel a sosit si soprana Alexandra Coman, care a luat masa impreuna cu mama ei, iar intre timp a venit si sotul, fostul ministru de externe, Adrian Cioroianu. De asemenea, pe terasa hotelului a coborat si soprana Sabina Puertolas, care a stat de vorba cu Corneliu Murgu si sotia sa.

Duminica dupa amiaza, repetitiile pentru concertul Carreras s-au facut... cu umbrele. Nu de ploaie, ci de soare. Pentru ca, din cauza caldurii de afara, aparatura tehnica foarte sensibila ar fi riscat sa se deregleze, iar muzicienii simteau si ei nevoia de a sta la umbra.