Carreras concerteaza la Timisoara
Frontpage - Frontpage
Jose Carreras in Concert TimisoaraRenumitul tenor Jose Carreras va sustine la Strandul Tineretului din Timisoara, in 20 iulie, un concert extraordinar.

O viata dedicata muzicii

Tenorul Jose Carreras s-a nascut la 5 decembrie 1946, la Barcelona. Parintii sai au fost cei care i-au descoperit vocatia si i-au indreptat pasii catre lumea muzicii. A urmat Conservatorul din Barcelona, studiind in particular, cu Juan Raux, care a ramas pana la moarte prietenul sau cel mai bun.

In 1970, a semnat primul sau contract cu teatrul din Barcelona, debutand cu rolul Ismael in 'Nabucco', de Verdi. Dupa distribuirea sa intr-un rolJose Carreras in Concert Timisoara Romania may 2008 secundar in 'Norma', de Bellini, Montserrat Caballe atragea atentia asupra unei 'voci a secolului'. in 1972, la New York, a interpretat rolul 'Inkerton' in opera 'Madame Butterfly'. Din 1973, a fost invitat la celebrul teatru londonez Covent Garden, la Opera de Stat din Viena si la Scala din Milano, la Teatro Colon din Buenos Aires.

In vara lui 1987, o forma grava de leucemie l-a determinat sa renunte la activitatea scenica. Dupa mai multe luni de tratament in SUA (inclusiv un transplant de maduva) a revenit la Barcelona, in 1988, si in acelasi an si-a reluat activitatea, intr-un ritm moderat. Starea sa de sanatate s-a imbunatatit treptat, permitandu-i acum o activitate fara restrictii. A jucat roluri in filme, printre care se numara musicalurile de succes 'West Side Story' (1985) si 'South Pacific'.

José Carreras, al carui repertoriu include peste 60 de opere, cu o discografie de peste 150 de inregistrari, a colaborat cu cei mai renumiti dirijori ai lumii, printre care Herbert von Karajan, Claudio Abbado, Riccardo Muti, cu mari regizori precum Franco Zeffirelli, Jean Pierre Ponnelle sau Giorgio Strehler. A interpretat roluri principale in mai multe adaptari pentru televiziune, cinema si video ale unor opere.

A mai concertat in Romania si este Doctor Honoris Causa al Facultatii de Muzica din Bucuresti.

sursa