CELĂLALT CARRERAS
Presa - Presa
Dacă unchiul său, tenorul José Carreras are una dintre cele mai bune voci din lume, nepotul spune că nu a fost atât de norocos. Nu în privinţa corzilor vocale, pentru că instinctul pentru muzică şi munca l-au ajutat pe David Giménez Carreras să devină unul dintre cei mai tineri şi mai apreciaţi dirijori. Al doilea Carreras a fost prezent săptămâna trecută pe scena Operei din Timişoara, unde a oferit audienţei o "Seară Spaniolă"

Seară iberică

Nepotul marelui Carreras a ajuns la Timişoara luni, către ora prânzului, pentru a urca pe scenă în seara zilei de miercuri. Până să coboare pe aeroportul timişorean, a călătorit încontinuu aproape 11 ore. În ciuda oboselii, atmosfera particulară a Timişoarei nu i-a scăpat: "Aici e un aer mai deschis, mai puţin conformist faţă de alte oraşe. Se observă imediat ce ieşi din aeroport", a zâmbit catalanul. Cum repetiţiile pentru spectacolul de miercuri s-au ţinut lanţ, dirijorul a admis că şi-ar fi dorit să acorde mai mult timp plimbărilor prin oraş. Pentru ca seara spectacolului să fie într-adevăr una iberică, Carreras a venit însoţit de doi cântăreţi spanioli: soprana Sabina Puertolas şi tenorul Ismail Jordi.

Instinct muzical

David Giménez Carreras a venit prima oară în România în 1992. A urcat atunci pe scena Filarmonicii din Braşov. Îşi aminteşte încă primele impresii: "M-a mişcat foarte mult sărăcia pe care am văzut-o în perioada de tranziţie de la regimul comunist. În ciuda acestui fapt, tradiţiile culturale erau foarte vii". Ulterior a revenit periodic în România. Colaborează adesea cu Filarmonica "George Enescu" din Bucureşti şi cu cea din Cluj, unde obişnuieşte să fie prezent în mai toate stagiunile. "Cred că publicul român are un foarte dezvoltat instinct muzical, la fel şi soliştii români. Sunt foarte naturali în interpretare", a insistat dirijorul. Are o slăbiciune deosebită pentru soprana Angela Gheorghiu, alături de care a evoluat pe mari scene ale lumii.

De la pian la baghetă

Deşi e cunoscut în întreaga lume ca dirijor, catalanul spune că prima sa dragoste a fost pianul. Pe vremea când avea 15 ani era pe cale să-şi încheie studiile liceeale de muzică la acest instrument. Atunci a intervenit unchiul său, care l-a sfătuit să nu renunţe. A fost alegerea sa să lase în urmă pianul, nu înainte de a înregistra un disc unde îl acompania la pian pe José Carreras. "Îmi plac foarte mult opera, dar şi muzica simfonică. Şi cum vocea mea nu era destul de bună ca să urc pe scenă şi să cânt, am considerat că ar fi cel mai bine sa le fac pe amândouă ca dirijor", a explicat David Giménez Carreras. Nu regretă nici un moment alegerea făcută. În sinea sa, se consideră tot un instrumentist: "Eu sunt muzician, iar ochestra îmi este instrumentul. Într-o orchestră ai oameni cărora trebuie să le intuieşti reacţiile, să îi simţi. Dacă muzicianul se simte bine cu tine, doar atunci poţi spune că îl faci să dea ce are mai bun în el".

Nepotism muzical

Crescut în Barcelona, David Giménez a cunoscut îndeaproape ceea ce numeşte "epoca de aur" în muzică, când pe scena Operei Catalane evoluau Monserrat Caballé sau Jaime Aragal. Consideră că peisajul muzical s-a schimbat mult din acea vreme, în mare parte datorită obsesiei pentru viteză, care distruge, de cele mai multe ori, magia muzicii. Dirijorul vorbeşte întotdeauna cu plăcere despre unchiul său, chiar dacă oamenii au tendinţa să îl aşeze întotdeauna în umbra marelui tenor. "Pentru mine a fi nepotul lui José Carreras în anumite aspecte mi-a fost de mare ajutor. Pe de altă parte, m-a şi supus unor presiuni sporite din partea publicului. Ai acces la cele mai mari scene ale lumii şi trebuie să te ridici la nivelul lor", a arătat dirijorul. În această vară, David Giménez va porni într-un turneu în Asia şi Australia alături de unchiul său.

CV DE NEPOT. Născut la Barcelona în 1964, nepotul celebrului tenor José Carreras şi-a făcut studiile muzicale în oraşul natal, apoi la Viena şi Londra. A debutat ca dirijor în 1994, alături de Orchestra din Hamburg şi de José Carreras. Într-un singur deceniu, David Giménez Carreras a dirijat mai mult de 200 de orchestre din întreaga lume. Palmaresul său cuprinde colaborări de seamă, precum Filarmonica din Viena, Orchestra din Paris, Chicago Symphony, Filarmonica din Copenhaga sau orchestra Operei Regale Covent Gardens. Printre celebrităţile alături de care a evoluat se numără Angela Gheorghiu şi Roberto Alagna, Placido Domingo, Agnes Baltsa şi, desigur, José Carreras.

CV DE UNCHI. Născut pe 5 decembrie 1946 la Barcelona, José Carreras este unul dintre cei mai reprezentativi tenori ai generaţiei sale. Cariera sa numără nu mai puţin de 60 de roluri interpretate pe scenă şi în studiourile de înregistrare. De numele său se leagă poate cele mai reuşite interpretări din operele lui Verdi sau Puccini. Notorietatea sa a căpătat dimensiuni considerabile începând cu 1990, când a intrat, alături de Placido Domingo şi Luciano Pavarotti, în echipa celor "Trei Tenori". Seria concertelor care i-a reunit pe cei trei aşi ai operei s-a întins până în 2003. José Carreras mai este cunoscut şi datorită muncii caritabile pe care a făcut-o în calitate de preşedinte al fundaţiei care îi poartă numele. Tenorul s-a angajat în lupta împotriva leucemiei, boală din care s-a vindecat, la rândul său, în 1988.

29 Mai 2007
Geanina JINARU - Banateanul